Matrix-pikaviestin

Miksi käyttäisit Matrixia?

Pikaviestimet ovat kaikkien käyttamä yhteydenpitoväline niin puhelimella kuin tietokoneellakin. Viestipalveluita on kuitenkin paljon (WhatsApp, Facebook, Signal, Discord, Telegram, …) ja joudut usein käyttämään eri pikaviestimiä eri henkilöiden tavoittamiseen. Lisäksi nämä palvelut ovat kaupallisia, keskitettyjä ja täysin kyseisen yrityksen hallinnassa.

Matrix-viestiverkko perustuu standardoituun ja toimittajariippumattomaan kommunikointiin sähköpostin tapaan: Sinä valitset palveluntarjoajan ja ohjelmiston jota haluat käyttää.

pikaviestin.fi toimii palveluntarjoajana ja tarjoaa sinulle kayttajatunnuksen josta sinut tavoittaa, sekä yhteydet Matrix-pikaviestiverkon käyttöön. Lisäksi pikaviestin.fi tarjoaa sinulle mahdollisuuden olla samalla ohjelmistolla yhteydessä muissa pikaviestipalveluissasi oleviin kontakteihisi ja ryhmiisi.

Mikä on Matrix?

Matrix-viestiverkossa voit turvallisesti viestitellä perheenjäsenten, tuttavien ja kavereiden kanssa salatun yhteyden välityksellä. Voit lähettää kuvia, tiedostoja, ääniviestejä sekä soittaa ääni ja videopuheluja. Kahdenvälisten keskustelujen lisäksi voit käydä usean osallistujan yksityisiä ryhmäkeskusteluja sekä liittyä erilaisiin yleisiin keskusteluryhmiin ja yhteisöihin. Palvelu tarjoaakin kaiken, mitä nykyaikaiselta pikaviestipalvelulta odotatkin.

Sinun ei tarvitse antaa nimeäsi, puhelinnumeroasi tai muita yhteystietojasi keskustelun toiselle osapuolelle, joten viestintä on tarvittaessa anonyymiä ja siten turvallista esimerkiksi uusien tuttavuuksien kanssa. Matrix-pikaviestinverkon palveluita voit käyttää puhelimella, tietokoneella tai tabletilla.

Käyttöönotto

  1. Luo tunnus pikaviestimeen
  2. Tietokoneen selaimessa: siirry selain-Elementiin ja kirjaudu sisään
  3. Puhelimella: Asenna Element-appi puhelimeesi. Kirjautuessa kysyttävä kotipalvelimesi (engl. homeserver) on pikaviestin.fi.
  4. Aloita keskustelut Matrix-viestiverkossa. Käyttäjätunnuksesi eli osoitteesi josta sinut tavoittaa (vrt. sähköpostiosoite) on muotoa @käyttäjätunnuksesi:pikaviestin.fi.

Jos löysit tänne ystäväsi kutsusta, on hän antanut sinulle osoitteensa muodossa @ystäväsi:hänen.palveluntarjoajansa ja voit nyt olla häneen yhteydessä. Löydät lisäksi esim. Matrix Suomi -ryhmästä satoja julkisia suomenkielisiä keskustelukanavia eri aiheista.

Asiakasohjelmat

Matrix-viestiverkkoa voit käyttää usealla eri asiakasohjelmalla oman makusi mukaan. Tarjoamme selaimella käytettäväksi tällä hetkellä selainpohjaista Element -ohjelmaa, joka on säädetty toimimaan pikaviestin.fi-palvelun kanssa suoraan parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisäksi on tarjolla selainpohjainen Cinny.

Mobiilisovellukset

Element: Android iOS

FluffyChat: Android iOS

Työpöytäsovellukset

Element: Windows, Linux ja MacOS

Mihin muihin pikaviestipalveluihin pääsen

Käyttämällä pikaviestin.fi-palvelua voit tällä hetkellä käyttää samalla myös seuraavia muita viestintäpalveluita:

Sillat muihin viestintäpalveluihin tarjoaa Kapsi Internet-käyttäjät ry. Ohjeet niiden käyttöön löytyvät täältä, Ohjeita muihin pikaviestinpalveluihin yhdistämiseen-otsikon alta